Carlinks
Image default
Auto’s en Motoren

Laadpaal installeren: dit moet je weten

Als je een elektrische auto koopt, wil je natuurlijk de mogelijkheid om thuis te laden. De aankoop gaat dus meestal gepaard met de installatie van een laadpaal. Dit moet je weten over het hele proces:

Heb je de juiste aansluiting?

De meeste woningen zijn voorzien van een monofase aansluiting. Bij de installatie van een laadpaal kan je overwegen om deze te verzwaren naar een driefase aansluiting. Het verschil zit in het maximumvermogen. Een driefase aansluiting laat een hoger vermogen toe, waardoor je een hogere laadsnelheid kan bereiken. Ben je iemand die absoluut zo snel mogelijk de batterij van zijn elektrische auto wil volladen, dan is deze upgrade zeker interessant. Voor gebruikers die hun auto de hele nacht rustig laten opladen, is een monofase aansluiting voldoende.

Staande paal of wallunit?

Kies een geschikte locatie voor de paal. Die moet makkelijk bereikbaar zijn vanop de parkeerplaats. Gelukkig is er voor elk situatie een passende oplossing. Sommige mensen installeren een laadpaal tegen de muur van hun woning of garage. Andere kiezen voor een laadpaal in de tuin. Bij deze laatste optie kan je best een stevige basis in beton voorzien, zodat de paal goed verankerd is. Anders ligt hij omver bij de eerste windstoot. 

Standaard of slimme laadpaal?

In de meeste gevallen is een gewone laadpaal voldoende. Maar je kan ook voor een slimme laadpaal kiezen. Die kan bijvoorbeeld rekening houden met de daltarieven van het stroomnet of de productie van je zonnepanelen om de laadkosten te verlagen. Allerlei opties zorgen voor meer comfort. 

Hoe maak je de verbinding?

Bij de plaatsing van een laadpaal moet je ook nadenken over de verbinding tussen de meterkast en het laadpunt. De kans is groot dat je een gat in de muur moet boren of de oprit deels moet openbreken. Probeer op voorhand de beste route uit te stippelen, die het minste breekwerk vraagt.

Herkeuring van de elektrische installatie

Voordat je effectief kan beginnen met laden, moet de elektrische installatie opnieuw gekeurd worden. Hiervoor komt een medewerker van een erkend keuringsorganisme. Dat is wettelijk verplicht. Na de goedkeuring is je laadpaal helemaal klaar voor gebruik. 

Informeer naar belastingsvoordelen

Heel wat (lokale) overheden in Nederland en België geven belastingsvoordelen voor de installatie van een laadpaal. Dat kan in de vorm van een belastingsvermindering of een subsidie zijn. Informeer jezelf bij de gemeente voor de meest actuele informatie.