Carlinks
Image default
Auto’s en Motoren

Een autoverzekering afsluiten: hier moet u op letten

Moet u een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om hier even goed bij stil te staan. U zit er toch weer een jaar aan vast en tijdens dat jaar is het de bedoeling dat u goed gedekt de weg op gaat. Daarnaast moet een nieuwe autoverzekering ook niet te duur zijn, bij uw auto passen en aansluiten bij uw eigen situatie. Het is dus geen goed idee om de eerste de beste autoverzekering te kiezen die u tegen komt. Een nieuwe autoverzekering afsluiten doet u nadat u een vergelijking heeft gemaakt en zeker weet dat u alle opties bekeken heeft.

 

Een autoverzekering afsluiten: het belang van de filters

Een vergelijking is dé manier waarop u de autoverzekering afsluiten kunt die het beste voor u is. Er worden een groot aantal soorten verzekeringen aangeboden en het is zaak om uit deze grote hoop exact de verzekering te kiezen die u nodig heeft. Een vergelijking maakt u dan ook niet door simpelweg alle aanbiedingen te bekijken, maar door eerst een aantal filters in te stellen waarmee u alleen de autoverzekeringen te zien krijgt die voor u relevant zijn. U maakt zo een selectie van opties alvorens u een vergelijking gaat uitvoeren. Hier wordt de taak een stuk gemakkelijker en doelgerichter van. Gaat u een autoverzekering afsluiten, dan zijn er een aantal zaken waarover u het beste van tevoren alvast een beslissing maakt.

 

1.      Het soort autoverzekering

U kunt geen autoverzekering afsluiten voordat u weet welk soort autoverzekering u nodig heeft. Dit is dan ook de eerste filter die u instelt bij een vergelijkingssite. En dan heeft u de keuze uit vier opties.

  • Auto’s die 10 jaar of ouder zijn en die een lage dagwaarde hebben worden vaak simpelweg WA verzekerd. Dit is de minimale verzekering die u verplicht bent af te sluiten in Nederland. U bent dan alleen gedekt voor schade die u bij iemand anders aanricht.
  • Is uw auto tussen de 6 en 10 jaar oud, dan is een WA beperkt casco verzekering een goede optie. Ook eigenaren van een oudere auto met een relatief hoge dagwaarde kunnen deze autoverzekering afsluiten. U bent dan gedekt voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan uw auto veroorzaakt door gebeurtenissen waar u niets aan kunt doen, zoals diefstal, brandschade, ruitschade en schade als gevolg van een natuurramp.
  • Nieuwe auto’s en auto’s van 6 jaar en jonger worden meestal allrisk verzekerd. Wilt u een autoverzekering afsluiten voor een oudere auto met een hoge dagwaarde, dan is dit ook een optie. Allrisk verzekeringen dekken u voor alle situaties boven beschreven plús schade aan uw eigen auto na een aanrijding.
  • Eigenaren van een speciale auto kunnen daar vaak een autoverzekering voor afsluiten die specifiek voor die auto bedoeld is. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een oldtimerverzekering of een verzekering voor een zelfrijdende auto.

 

2.      Een aanvullende autoverzekering afsluiten

In de filters van de vergelijkingssite kunt u direct ook aangeven of u een aanvullende verzekering af wilt sluiten. Hiermee breidt u de bovengenoemde standaard autoverzekering uit zodat deze nog beter bij uw wensen past. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar maken u het leven wel gemakkelijker indien u een claim zal moeten indienen. Deze keuze is dan ook voornamelijk persoonlijk. Kies voor een inzittendenverzekering, een no-claim beschermer, een verzekering voor pech- en rechtshulp of om een tweede auto toe te voegen. Wilt u naar aanleiding van een vergelijking een autoverzekering afsluiten, dan bekijkt u het meest specifieke aanbod door ook deze gegevens alvast in de filters in te vullen.

 

3.      Het eigen risico bedrag invullen

Bij elke autoverzekering die u afsluit, moet u een eigen risico bedrag invullen. Dit is het bedrag dat u betaalt als u een claim indient en voordat de verzekeraar bijspringt. Hoe hoger het eigen risico bedrag, hoe lager de premie. U kunt een autoverzekering afsluiten met een hoog eigen risico bedrag als u zelf geld achter de hand heeft en zo besparen op uw maandelijkse kosten. Heeft u dit niet of wilt u hier geen geld voor vrijmaken, dan stelt u het eigen risico bedrag lager in. U betaalt dan meer premie, maar legt zelf minder bij als u een claim in moet dienen. Het eigen risico wordt bij een autoverzekering afsluiten nogal eens over het hoofd gezien, maar het geeft u wel de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de hoogte van het premiebedrag dat u uiteindelijk betaalt.

 

Een vergelijking uitvoeren

U weet nu welke soort autoverzekering u afsluiten wilt, u weet hoe u deze wilt uitbreiden en aan wilt passen op uw eigen wensen en u weet welk eigen risico bedrag u zich kunt veroorloven. Dat betekent dat het tijd is om een vergelijking uit te gaan voeren. De beste autoverzekering afsluiten kunt u alleen als u alle opties bekeken heeft en dan zijn de verschillende vergelijkingssites bijzonder behulpzaam. Let bij het kiezen van uw vergelijkingssite op de volgende punten.

  • Kies meerdere vergelijkingssites waarbij u een autoverzekering afsluiten kunt. Probeer een combinatie te vinden van sites waarmee u alle of nagenoeg alle verzekeraars betrekt.
  • Zorg ervoor dat de vergelijkingssites onafhankelijk zijn. Deze informatie wordt u als het goed is aangeleverd door de website zelf. Wilt u zekerheid, kies dan voor een website met een keurmerk, zoals het keurmerk Thuiswinkel.
  • Neem ook websites waarmee u de beschikking heeft over relevante filters. Deze filters helpen u uit de grote hoop opties de autoverzekeringen te vinden die op u van toepassing zijn. Ze maken uw vergelijking aanzienlijk gemakkelijker.

 

Vergelijk uw premie hier!

 

Een autoverzekering afsluiten die bij u past

Vergelijk uw autoverzekeringen nooit alleen op prijs, maar kijk ook naar de inhoud. Met de filters heeft u al de benodigde selectie gemaakt, maar veel vergelijkingssites geven u de mogelijkheid hier zelf ook bepaalde opties uit te lichten. Zet uw favorieten naast elkaar, lees de kleine letters door en u weet zeker dat u een autoverzekering kunt afsluiten die bij u past. Waarschijnlijk zal u nooit een claim hoeven indienen, maar als het dan toch zo ver komt, dan weet u zeker dat u daar volledig op bent voorbereid.