Carlinks
Image default
Sport

3 redenen waarom we medailles en sportbekers uitreiken

We kennen allemaal de sportprijzen die op toernooien en tijdens wedstrijden worden uitgereikt. Misschien heb je zelf weleens een medaille of sportbeker gewonnen. Het is zo’n vertrouwd beeld dat we nauwelijks bij stil staan bij de redenen waarom we sportprijzen uitreiken. Toch zijn er een aantal hele goede redenen voor die je zouden kunnen bewegen om een prijsuitreiking te houden. En dat heeft niet altijd met sporten te maken.

Sportprijzen uitreiken om zelfvertrouwen op te bouwen

Een belangrijke reden voor het uitreiken van sportprijzen is om het zelfvertrouwen van de deelnemers op te bouwen. Iets krijgen voor een goede prestatie wordt in de psychologie ook wel positieve bekrachtiging genoemd. Dat geldt overigens niet alleen voor de winnaar van een wedstrijd of toernooi. Zo kun je ook deelnemers van een sportdag of een bedrijfsevenement belonen door voor iedereen een medaille te kopen.

Om sportief gedrag te beïnvloeden

Belonen met sportprijzen kan ook ingezet worden om sportief gedrag te beïnvloeden en om op een positieve manier te leren van sportervaringen. Wanneer iemand zich volledig heeft ingezet tijdens een wedstrijd, of wat dat betreft ook op school of op het werk, en die wordt daarvoor beloond met bijvoorbeeld een gouden beker of een ander teken van respect, zal diegene eerder geneigd zijn om zich de volgende keer weer volledig in te zetten.

Voor het verhogen van de motivatie

Beloond worden met sportprijzen is ook een belangrijke motivatiefactor. Het zit nu eenmaal in ons om doelen te stellen en de beste in iets te willen zijn. Dat geldt voor sporten maar net zo goed voor het bedrijfsleven en de academische wereld. Het willen winnen is een niet te onderschatten motivator die vaak wordt aangewakkerd door targets te stellen. Voor de winnaar kun je een medaille bestellen of een andere prijs. Het is zelfs mogelijk om veel prijzen te personaliseren met bijvoorbeeld de naam of het logo van de club of het bedrijf.